Acil Durum ve Yangın Tahliye Planı Mevzuat
Tahliye planı mevzuatı hakkında bilinmesi gerekenler:
f) Aşağıdaki unsurları içeren işyerini veya işyerinin bölümlerini gösteren (Değişik ibare:RG-1/10/2021-31615) tahliye planı:
1) Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.
2) İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler.
3) Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı (Değişik ibare:RG-1/10/2021-31615) kroki.
4) Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.
5) (Değişik:RG-1/10/2021-31615) Acil durumlarla ilgili ulusal ve yerel kurum ve kuruluşların acil durum irtibat numaraları.
6) (Ek:RG-1/10/2021-31615) İşyerlerinde kimyasal yayılım, parlama veya patlama tehlikesi ve benzeri özel riskleri barındıran bölümler.
7) (Ek:RG-1/10/2021-31615) Elektrik ve gaz akışının kesim noktaları, vanaları.
(3) (Değişik:RG-1/10/2021-31615) Acil durum planı kapsamında hazırlanan tahliye planı, işyeri bina ve eklentilerinin giriş ve çıkışları ile katlarda, çalışanların görüş seviyesine uygun yükseklikte ve görünür bir şekilde asılır.
Acil Durum ve Yangın Tahliye Planı Nedir?
Acil durum ve Acil durum planı, yangın, sel, deprem gibi bir risk durumunda insanlara ve mülke gelebilecek zararı ortadan kaldırmayı veya azaltmayı amaçlayan bir dizi eylemin oluşturulmasından meydana gelir. Bir acil durum planı, acil durumların ilk kontrolü için geliştirilecek eylemlerin sırasını tanımlar.
Tüm şirketler, olası acil durumları, yangınla mücadele ekipmanlarını, sorumlu kişileri vb. listeleyen bir acil durum planına sahip olmalıdır. Acil durum planının amacı, risklerin zamanında engellenmesine ve kontrol altına alınmasına yönelik uygulamaların yapılmasını ve ortaya çıkabilecek acil durumlarda ilk müdahaleyi garanti etmektir.
Acili Durum ve Yangın Tahliye Planı Ne Anlama Gelir?
Tahliye planı, yangın, acil durum veya başka herhangi bir kaza nedeniyle bir binayı boşaltma kararı ile karşı karşıya kalındığında izlenecek adımları planlar. Acil bir durum meydana geldiğinde, herkesin ne yapacağını bilmesi gerekir. Bir tahliye planı, herhangi bir şirkette zorunlu bir belgedir ve acil bir durumda çalışanların güvenliğini korumak için tüm eylem talimatlarını içermelidir.
Tahliye planı, acil bir duruma hazırlanmak için gerekli tüm eylemleri kapsayan bir plandır. Bir risk olayı karşısında tehlikeyi en aza indirmek için mevcut teknik araçları verimli bir şekilde kullanmak için hem planlamayı hem de insan organizasyonunu bir araya getirir. Bu tahliye planı, acil bir durumda ciddiyetine ve bileşenlerine göre ne zaman, nerede, kimin, nasıl ve ne yapılması gerektiğini belirler.
Kısacası, bir tahliye planı üç temel unsura dayanır: tedbirler yoluyla bir kazanın meydana gelmesini önlemek, kaza meydana gelmesi halinde durumu kontrol etmek için gerekli araçlara sahip olmak ve son olarak, insan hayatını ve malları koruyarak acil durumu kontrol etmek.
Oluşabilecek acil durum karşısında içeride olanların tahliyesini planlamak için hazırlanan, çeşitli kaçış yönlerinin, kaçış yollarının, çıkış kapılarının, yangından korumalı/korumasız bölümlerin belirtildiği ve gösterildiği kroki, Acil Durum Tahliye Planı olarak isimlendirilmektedir.
Bu plan yangın kaçış planı veya acil durum krokisi şeklinde anılsa da esasen bütün acil durumlara karşı hazırlanır ve planlanır. Tahliye planında çıkış kapıları, kaçış yolları ve müdahale envanteri çeşitli simgeler ile belirtilir. Plan üzerinde simge açıklamaları ve uygulama kuralları da bulunur. İlgili işaret ve sembollerin hem mevzuata hem de ISO7010 – ISO23601-ISO16069 Uyarı Sembolleri Uluslararası Standartlarına uygun olması şarttır.
Yangın tahliye ve acil durum planında aynı zamanda ilkyardım malzemelerinin yer aldığı alanlar, görev paylaşımları, görevlendirilen personellerin iletişim bilgileri, acil durum halinde yardım istenecek kamu kurumlarının iletişim verileri de yer alır.
Acil Durum ve Yangın Tahliye Planı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Acil durum ve kat tahliye planları, hem çalışanları hem de ziyaretçileri bilgilendirme esasına dayanarak düzenlenir. Bu noktada önemli ayrıntılar:
- Tahliye planları, acil durum kaçış alanlarını ve envanterleri açıklar.
- Gerçekleştirilen risk analizleriyle yangın tahliye ve acil durum planlarının örtüşmesi bir zorunluluktur.
- Acil durum ve yangın tahliye planları, hem giriş ve çıkışlara hem de katların belirli yerlerine gerekli olacak sayıda asılmalı.
- Çok geniş alana yayılmış olan şirketlerde, ikinci bir kaçışa sahip olmaları halinde kısmi tahliye kat planı hazırlanmaktadır.
- AVM, toplu iş yerleri gibi işletmelerde acil durum ve yangın kat tahliye planı mutlaka olmalıdır.
Acil Durum ve Yangın Tahliye Planı Neden Önemlidir?
Acil durum ve yangın tahliye planı oldukça önemlidir. Çünkü olası bir tehlike durumunda söz konusu olan can ve mal güvenliğidir. Ayrıca bu planın işinin ehli kişiler tarafından hazırlanması da önem arz eder. Profesyonel kişiler ve ekipler tarafından hazırlanan acil durum ve tahliye planı, oluşabilecek bir felaketin zararlarını minimize eder. Hatta felaketten herhangi bir zarar almadan kurtulmanıza olanak tanır.
Bununla beraber, tahliye planının olmaması durumunda, bazı denetleyici kurumlar tarafından yaptırım uygulanabilir. Sizin de bir acil durum ve yangın tahliye planına gereksiniminiz varsa, profesyonel ekibimizle iş birliği yapabilir, kusursuz hizmetimizden yararlanabilirsiniz.